Ինչպես հավաքել ուտելի բույսեր և դեղաբույսեր
Ուտելի բույսերն ու դեղաբույսերը պետք է հավաքել դանակի օգնությամբ: 16 Դեկտեմբերի 2022, ՈՒրբաթ | 694
Ամանորի ամենաանցանկալի հյուրերը շտապ օգնության ծառայության աշխատակիցներն են, եթե նրանք իրենց մասնագիտական պարտքն են կատարում: Ի՞նչ անել, որ տոնն ավարտվի նույն խնդությամբ, որով պատրաստվել ենք նրան դիմավորելուն:
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս հատկապես Ամանորին չչարաշահել սնունդն ու խմիչքը, սնվել չափավոր: Չի կարելի խառնել տարբեր կերակրատեսակները և ծանրաբեռնել ստամոքսը: Անհամատեղելի են սունկն ու գինին, սունկն ու կաթնամթերքը, որոնք կարող են գրգռել ստամոքսը: Նախապատվելի է ճարպոտ սնունդը` միսը, ձկնեղենը, փոխարինել շոգեխաշած մթերքներով: Պարտադիր պայման է ճաշատեսակների եփման ժամանակ անհրաժեշտ ջերմային ռեժիմի պահպանումը: Սննդամթերքի համի ու արտաքին տեսքի (կողմնակի հոտ, համ, բորբոս, գույնի փոփոխություն) փոփոխության դեպքում այն պետք է գցել առանց վարանելու:
Տոնական սեղանների զարդ համարվող խմորեղենն ու բազմազան տորթերն ունեն պահպանման կոնկրետ ժամկետներ, որոնց խստագույնս հետևելը կազատի մի շարք գլխացավանքներից: Առաջին հերթին պետք է հիշել, որ առանց հավելանյութերի պատրաստված մթերքների պիտանելիության ժամկետն անհամեմատ կարճ է հավելանյութերով պատրաստվածներից: Աշխատեք մտապահել, որ բնական հումքից պատրաստված կրեմով տորթերը կարելի է պահել 36 ժամից ոչ երկար 2-6 C պայմաններում: Մրգային տորթերի և սուֆլեի պիտանելիության ժամկետը 3, վաֆլե տորթերինը 30 օր է: Պահել կարելի է +18 աստիճանում: Փխրուն խմորեղենը պիտանի է 7 օր: Եփած կրեմով խմորեղենն առողջությունը չի վնասի 5, հարած սերուցքովը` 7, կաթնաշոռային կրեմովը՝ 24 ժամ: Որակյալ կարագով թխված տորթերը պիտանի են 36, սպիտակուցային կրեմով և մրգային հավելումներովը` 72 ժամ: Մրգային ջեմով խմորեղենը կարելի է պահել մինչև 7 օր:
Տոնի մյուս կարևոր սննդային բաղադրիչն աղցանն է, որի պահպանման ժամկետներին չհետևելը ևս կարող է հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների: Սրանք սառնարանում թույլատրելի է պահել 24 ժամ, իսկ բուսական յուղով, մայոնեզով կամ թթվասերով պետք է համեմել միայն մատուցելուց առաջ, որպեսզի հնարավորինս կանխվեն սննդային թունավորումները:
Ինչ վերաբերում է ավանդական խոզի բդի պահպանմանը, ապա այն սեղանին կարելի է պահել 72 ժամ, որից հետո ճաշակել կարելի է միայն տապակելուց հետո:
Չմոռանանք մսային նախուտեստների մասին: Ամանորին սրանք բազմազան են, գեղեցիկ մատուցված, ու մինչ մենք զբաղված ենք տոնով ու շրջապատված մտերիմներով, անցնում են օրերն ու երևի մոռանում ենք կամ, որ ավելի վատ է, անտեսում ենք հանգամանքը, որ երշիկ-բաստուրմաները մնում են սեղանին սենյակային ջերմաստիճանում մի քանի օր շարունակ: Տանտիրուհիներին երբեմն անհանգստացնում է մատուցվող տոնական ուտեստների արտաքին տեսքը միայն, իսկ որ դրանք կարող են փչանալ ու վնասել այն ճաշակողներին, պարզում ենք միայն ցավոտ հետևանքներից հետո: Սրան էլ գումարվում են այդ օրերին մեծ պահանջարկ վայելող անհայտ ծագման հյութերն ու գազավորված ըմպելիքները, և պատկերն ամբողջական է դառնում:
Չեն բացառվում նաև թունավորումները պահածոներից: Առավել անվտանգ են գործարանային պայմաններում պատրաստվածները, որոնցում բարձր ճնշման արդյունքում ոչնչանում է բոտուլիզմի հարուցիչը: Տնային պահածոներն օգտագործելուց առաջ ցանկալի է եռացնել 20-25 րոպե:
Ամանորի տոներին թունավորումներից առաջացող բարդություններից խուսափելու լավագույն տարբերակը ժամանակին բժշկի դիմելն է: Թունավորումների առաջին ախտանիշերն են սրտխառնոցը, փսխումը, գլխապտույտը, որովայնի շրջանում սուր ցավերը: Մինչև բժշկի այցը խորհուրդ է տրվում ստամոքսի լվացում կատարել, շատ հեղուկներ խմել: